Hva du bør bytte ut – og hva som faktisk er trygt å bruke. Vi gir deg en konkret liste.
Dette er notatene jeg hadde satt pris på å få om jeg var helt blank på emnet!!
For syv år siden startet jeg Små spor fordi jeg var opptatt av pedagogikk. Etter hvert trakk butikken til seg folk med kunnskap om mye mer enn bare det pedagogiske, og jeg begynte å lære. Jeg lærte om plast, ultraprosessert mat, og etter hvert forstod jeg at stadig flere helt vanlige ting som faktisk kunne være skadelige for oss.
På sosiale medier deler vi i Små spor av og til små drypp om slike temaer. Men jeg har ofte holdt igjen, fordi jeg vet hvor overveldende det kan føles. Som foreldre sitter vi allerede med nok dårlig samvittighet. Og jeg mener oppriktig at vår psykiske helse er det viktigste å ta vare på for å leve et godt liv. Hvis psyken vår er på felgen, hjelper det lite å ha levd et perfekt "giftfritt" og pedagogisk riktig liv.
Livet er til for å leves. Derfor: les denne teksten så langt du selv ønsker. Ta med deg det som føles nyttig, og stopp om det blir for mye. Det siste jeg ønsker er å bidra til mer stress eller angst.
Jeg skal gjøre mitt beste for å gi deg konkrete, realistiske alternativer til det jeg nevner som problematisk.

Hva er farlig? Og hvorfor?
Barn vokser opp i en verden full av kjemikalier som ikke fantes i samme skala bare noen tiår tilbake. Fra matemballasje og kjøkkenredskaper til klær, leker og rengjøringsmidler. Små mengder av mange ulike stoffer havner i kroppen vår hver dag. For voksne kan kroppen kanskje håndtere dette. Men for barn, som har en hjerne, et hormonsystem og et immunsystem i rask utvikling, kan selv lave doser ha større betydning. Forskning har knyttet tidlig eksponering til økt risiko for:
- Redusert kognitiv utvikling (f.eks. lavere IQ og konsentrasjonsvansker)
- Hormonforstyrrelser som kan påvirke vekst, pubertetsutvikling og fertilitet.
- Allergier og svekket immunsystem
- Høyere risiko for kroniske sykdommer senere i livet
Det mest utfordrende er at vi ikke utsettes for ett og ett stoff, men for en cocktail av mange samtidig. Effektene kan forsterke hverandre, og det tar ofte flere tiår før konsekvensene blir synlige.
Derfor er føre-var-prinsippet så viktig. Vi vet aldri alt, men vi vet nok til å handle. Ved å gjøre små, smarte valg i hverdagen kan vi redusere barnas unødvendige eksponering uten at det trenger å bli dyrt eller komplisert.


Unngå dette
La oss starte på kjøkkenet!
Skjærebrett i plast
Slites fort og avgir mikroplast i maten når du skjærer med skarpe kniver.
Velg: skjærebrett i tre (ubehandlet eller oljet)
Plastredskaper (sleiver, visper, stekespader)
- Avgir mikroplast og kjemikalier ved varme og skraping.
Velg: tre, stål eller støpejern.
Hermetikkbokser
- Innerbelegg med bisfenoler (BPA/BPS) kan lekke over i maten.
Velg: mat i glass eller kartong der det er mulig.
Silikon (redskaper og bakeformer)
- Silikonstudier viser at det er stor variasjon på kvalitet. Det kan lekke siloksaner, særlig ved høy varme og dårlig kvalitet.
- Silikon er mye tryggere en plast. Inneholder ikke ftalater eller BPA og er mer varmebestandig.
Velg: høy kvalitets silikon,tre, stål, glass og emalje.
Plastbokser til matoppbevaring
- Kan lekke myknere og mikroplast, spesielt ved oppvarming.
Velg: glassbokser eller stål. Bruk plast kun kaldt.
Drikkeflasker med plasttut
- Slites og gir mikroplast rett i drikken.
Velg: flasker i stål eller glass med høy kvalitets silikontut eller stål-tut.
Plastfolie
- Myknere og kjemikalier kan gå over i maten, særlig varm eller fet mat.
Velg: bivokspapir, glasslokk, skåler med tallerken som lokk.
Bleket bakepapir
- Kan inneholde fluorstoffer (PFAS) eller klorbleking, som kan lekke over i maten ved oppvarming.
Velg: ubleket bakepapir (brunt, merket uten fluorstoffer) eller smurte former i stål, glass eller emalje.
Plastkopper
- Avgir mikroplast, spesielt til varme drikker.
Velg: porselen, stål eller glass.
Aluminiumsfolie
- Kan lekke aluminium til maten, særlig ved syrlige retter (tomat, sitron).
Velg: bakepapir (ubleket) eller glassformer med lokk.
Aluminium (gryter, former)
- Syrlig mat løser ut aluminium, som kan hope seg opp i kroppen.
Velg: stål, støpejern eller emalje.
Sink (gryter, bøtter, fat – ofte gamle)
- Sink i store doser kan forstyrre mineralbalansen (kobber, jern).
Bruk ikke til sur eller varm mat.
Andre metaller (kobber, messing uten belegg)
- Kan lekke tungmetaller som er skadelige i større mengder.
Bruk kun metall som er beregnet for mat (rustfritt stål, emalje).
Gammel keramikk
- Kan inneholde bly i glasuren.
Unngå til mat/drikke hvis du ikke vet at den er blyfri.
Gammel krystall (glass)
- Inneholder bly som kan lekke ut i væske (f.eks. vin).
Bruk kun til pynt, ikke til daglig bruk.
Teflon stekepanne, gryte, ildfast form, Air fryer, brød og kakeformer
- Selv bittesmå nesten usynlige riper i teflonbelegg fører til at det avgis mengder av PFAS (sjekk FHI studien i kildelisten) til maten. Se etter alternativer i stål, glass eller keramikk
- Få tak i en god gammeldags jernpanne av bra kvalitet. Disse har et ufortjent dårlig rykte. Det er som alt annet - de trenger litt omtanke og stell. Det er virkelig en drøm å steke i en jernpanne og jeg anbefaler dere å gjøre litt research her. Maten blir bedre, og du blir kanskje litt sterkere i håndleddet over tid.


Puh – det var mye! Takk for at du hang med. Ta det i ditt tempo: velg ett eller to bytter som føles mulig nå, og la resten ligge til senere. Poenget er ikke perfeksjon, men litt mindre unødvendig kjemi i hverdagen.
Dette var del 1 av 5. I de neste delene går vi gjennom:
Barnerommet – leker, kosedyr og sovetid
Klesskapet – materialer, impregnering og vask
Maten vår – ultraprosessert, emballasje og smarte handlevalg
Kroppspleie – kremer, såper, solkrem og duft
Har du spørsmål eller egne tips? Del dem gjerne under her, vi lærer av hverandre. 💚
Trygge kjøkkenprodukter hos Små spor
KILDER:
https://www.unicef.no/nyheter/helse-miljo-og-ernaering/miljogifter-pavirker-barns-helse
State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals - 2012
Om silikon: https://www.researchgate.net/publication/383635227_Safety_assessment_of_silicone_molds_for_food_use_A_comprehensive_analysis_of_migration_patterns_and_volatile_compound_release_in_European_markets
Kristin
«Bly i glasuren»: her skriver du keramikk, men det gjelder kanskje også gammelt porselen, stengods osv. også? Ivrig Figgjo-samler her, og fikk en kommentar fra mormor om at alt med skår i ikke burde brukes mer til bevertning pga «stoffer» som hun formulerte det. Mormor er jo litt sånn orakel på lopper hos oss, men det var første gang jeg hørte det. Og så trodde jeg det først handlet om at vi har mye annensortering fra 50/60-tallet.
Finnes det noen måte å sjekke om det er bly i glasuren, eller var alt sånn før i tiden?
Teodor
Dette var en bra blogg!
Emma
Tips til gode keramikk-bakeboller?? Blei liiittt engstelig for min er «eldgammel» arvegods og sikkert under kategorien som lekker bly er eg redd??
Anne-Beth Hustoft
Takk for flott informasjon! Ser jeg allerede er godt i gang med å kvitte meg med dårlig kjøkkenutstyr, men greit å vite HVORFOR🤭