Veien til hjertet er for mange gjennom magen.
Om du allerede er superopptatt av ernæring, eller kanskje du liker deg best blandt Toros lettvinte alternativ, så er du nok uansett glad i mat! For mange er Toro bare the way to go fordi det alltid har vært sånn. De ultraprosseserte og lettvinte matrettene man får kjøpt på butikken i dag kom på 80-og 90-tallet, samtidig som det ble vanlig at kvinnen inntok arbeidsmarkedet. Det ble mindre tid til matlaging og å kjøpe halvfabrikkerte og lette løsninger i matbutikken ble en enkel løsning.
Nå, 30-40 år senere, ser vi spennende mennesker som stiller spørsmål til den ultraprosesserte maten. Jeg følger med på Marit Kolby og Maja Skogstad. De klarer å gjøre det hele litt mer lettvint for meg. Jeg bruker kunnskapen de formidler som en slags rettesnor.
Oppsummert så er min oppfatning at rene råvarer, helst økologiske, har mer næring enn når de har blitt tuklet med i form av tilsetningstoffer og bearbeiding.
Er du nysgjerrig og kunne tenke deg å lære mer så kan jeg virkelig anbefale bøkene deres linket under her.


Den grønne suppe
En annen bok som har gitt meg mye glede i min nye tilværelse som tobarnsmor er fra den fine duoen Kristina og Line sin bok Mad og mødreomsorg. Jeg har brukt boken deres iherdig gjennom graviditeten og månedene etter fødselen. Boken har sikret meg gode matvalg og næringsrike matretter i en periode der den ammende kroppen trenger mye energi. Og mye kan lages i forkant og fryses ned, ideelt for barseltiden og andre travle hverdager.
Denne uken testet jeg en ny oppskrift som falt i i smak hos hele gjengen! 8-åringen og 30-åringene. Det var en deilig varm grønn suppe som var akuratt det vi trengte etter en ukes lang forkjølelse. Jeg har fått lov til å gjengi den her. Oppskriften er for 1 porsjon, men vi la bare til så mye grønnsaker vi tenkte passet til oss.

Fra boken (på dansk):
Om det her er en opskrift eller bare et godt råd, var vi lidt i tvil om. Men vi synes klart, at den skulle med, for vi er selv vilde med den, både som en hurtig morgenmad, mellemmåltid eller frokost. Den er hurtigt lavet, og grøntsagerne kan forberedes aftenen før. Den kan laves med enten hønse- eller oksefond, kogt vand med karry-“terningen” på side 99 eller bare med vand og godt salt. Du kan også sagtens tilføje kogte bønner, korn, linser, hønsekødsrester eller andet fra køleskabet, der skal spises. Grøntsagerne skal også bare anses som inspiration, så brug endelig de bær, der er i køleskabet, og som trænger til at blive spist. Det meste fungerer. Vi kan godt lide at komme avocado i vores suppe, det giver en dejlig mætthed og passer så godt sammen med kyllingefond eller karry-terningen.

Ingredienser:
- 2 dl fond eller vand
- ⅓ squash
- ½ avocado
- En lille håndfuld kål
- En lille håndfuld salat
- En lille håndfuld ærter
- 4 cm forårsløg
Opskriften kan laves på to måder, enten som en meget frisk og let omgang suppe eller en mere blød og varm suppe.
Til den friske suppe bringes fond eller vand, eventuelt med en kvart karryterning i kog. Grøntsagerne snittes fint og tyndt etter type og kommes i en skål. Derefter hældes den kogende væske ud over, og suppen nydes med det samme.
Den mere varme suppe laves ved at snitte alle grøntsagerne og komme dem i en gryde, undtagen avocado. Kom fond, vand og/eller karryterning ned til grøntsagerne, og bring i kog. Lad det hele koge i 2 minutter. Sluk og server i en skål toppet med avocado.


